Empel

Knooppunt Empel
Kruisende wegen
Type half-turbine

Opengesteld 1978
Het knooppunt Empel is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als half-turbineknooppunt. Het knooppunt ligt aan de noordkant van Den Bosch in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A2 de A59.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Empel dat direct ten noorden van het knooppunt ligt. Tegenwoordig is het een onderdeel van de gemeente ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch) en is het een stedelijke uitbreidingslocatie.

Inrichting
Het knooppunt Empel vanuit het zuiden.Het knooppunt is vormgegeven als een half-turbineknooppunt, met bogen vanaf het zuiden naar het westen en vanaf het westen naar het noorden. Deze laatste gaat over het hoogste niveau. Op het knooppunt vormt de A2 de hoofdrichting, met een parallelstructuur. Men kan het knooppunt Empel vanaf de A2 alleen bereiken door de parallelbaan te nemen. De parallelstructuur op de A2 eindigt ten noorden van het knooppunt, waarna 2×3 rijstroken verder gaan richting Utrecht. Naar het zuiden liggen 4×2 rijstroken. De A59 telt 2×2 rijstroken. De omgeving van het knooppunt is voornamelijk bebouwd, met name naar het zuiden, westen en noorden. Naar het oosten ligt nog open gebied, met een plas. Het knooppunt ligt circa 5 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
Op 29 december 1970 opende de A2 tussen Hedel en het knooppunt Hintham, inclusief de brug over de Maas. In 1978 opende de A59 tussen Vlijmen en het knooppunt Empel, waarmee het knooppunt Empel opengesteld was als trompetknooppunt, waarbij de lus vanaf het zuiden naar het westen 2 rijstroken telde. Het knooppunt was feitelijk voorzien als volledig klaverblad, wat verklaarde dat het ruimgtebeslag aan de westzijde van de A2 veel groter was dan de voor de aanwezige verbindingsbogen noodzakelijk was. De doortrekking van de A59 oostelijk van ‘s-Hertogenbosch heeft uiteindelijk echter zuidelijk van Rosmalen plaatsgevonden, en niet noordelijk.

Midden 2002 werd de A2 tussen het knooppunt Empel en Rosmalen verbreed naar 2×3 rijstroken en eind 2006 begon men met de grootschalige ombouw van de rondweg Den Bosch naar 4×2 rijstroken. Deze parallelstructuur begint direct ten noorden van het knooppunt Empel, en loopt door tot Sint Michelsgestel. Het knooppunt werd hierbij aangepast van trompet naar half-turbine. Op 13 januari 2010 was dit project officieel voltooid. De A2 werd ten noorden van het knooppunt Empel naar 2×3 rijstroken verbreed.

Toekomst
Met de completering van de rondweg Den Bosch en de ombouw van het knooppunt Empel zijn er geen verdere plannen om het knooppunt of de toeleidende wegen aan te passen.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Kerkdriel knooppunt Empel 104.700
knooppunt Empel Rosmalen 135.200
‘s-Hertogenbosch knooppunt Empel 61.900