Buren

Knooppunt Buren
Kruisende wegen
Type trompet


Opengesteld 1986
Het knooppunt Buren is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompetknooppunt. Hier slaat de A1 van de A35 af. Het knooppunt ligt bij Hengelo, in de provincie Overijssel.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het voormalige buurtschap Buren. Door het knooppunt loopt nog de Burenweg en er staat nog een boerderij Groot-Buren.

Inrichting
Het knooppunt kan beschouwd worden als omgekeerd trompetknooppunt. In het knooppunt is de verbinding Almelo – Oldenzaal de doorgaande, waarbij de doorgaande verbinding dus overgaat van de A35 naar A1 en vice versa, welke in een bocht ligt. Men moet afslaan om de A35 te blijven volgen, een TOTSO dus. De verbindingsbogen waarover de A35 loopt tellen beiden twee rijstroken en kennen een hoge capaciteit doordat er slechts een flauwe, of helemaal geen bocht aanwezig is. De lussen tussen Enschede en Oldenzaal vice versa tellen één rijstrook. De A35 gaat hier over de A1 heen en het knooppunt ligt circa 18 meter boven zeeniveau. Verweven in het knooppunt is de aansluiting Borne-West in de A35. Men kan vanaf deze afrit niet van en naar Oldenzaal. Daarvoor dient men de nabijgelegen aansluiting Hengelo te gebruiken van de A1. De Deldensestraat van Borne naar Delden loopt over het knooppunt heen.

Geschiedenis
In 1977 werd het tracé van de A1 tussen knooppunt Buren en Oldenzaal vastgelegd, over wat destijds nog voornamelijk door platteland liep. De A35 werd echter eerder aangelegd dan de A1 en opende op 18 december 1979 tussen het knooppunt Azelo en Delden. Op 25 november 1986 opende de A1 tussen het knooppunt Buren en Hengelo, waarmee ook het knooppunt opengesteld werd. In de tussentijd lijkt het gezien de verkaveling op het knooppunt, dat de A35 de doorgaande richting was, en dat pas bij de opening van het knooppunt de A35-A1 de doorgaande richting is geworden.[2] In 2004 openden lange weefvakken tussen knooppunt Azelo en knooppunt Buren. Het knooppunt was het beginpunt van de betonbaan naar de Duitse grens. Dit is in 2010 overlaagd met ZOAB. Dit project is op 30 juli 2010 afgerond.

Toekomst
Er zijn geen concrete plannen om het knooppunt Buren, of één van de aantakkende snelwegen aan te passen.

Verkeersintensiteiten
Verkeersintensiteiten 2006, in werkdaggemiddelden;

A35 Borne-West – knooppunt Buren: 90.400
A35 knooppunt Buren – Delden: 70.800
A1 knooppunt Buren – Hengelo: 61.000