Almere

Knooppunt Almere
Kruisende wegen
Type half-turbine

Opengesteld 1999
Het knooppunt Almere is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als half turbineknooppunt. Hier eindigt de A27 op de A6.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt Almere is vernoemd naar de stad Almere, één van de weinige knooppunten in Nederland die is vernoemd naar een grotere stad. Dit is waarschijnlijk het resultaat van het feit dat er geen historische buurtschappen of kernen aanwezig waren.

Inrichting
Het knooppunt is uitgevoerd als een halfturbine, met een hoge capaciteit. De A6 is de doorgaande richting vanaf Amsterdam naar Lelystad, terwijl de A27 uit Utrecht hier eindigt. Alle verbindingsbogen tellen 2 rijstroken. Wel versmallen twee bogen bij het einde naar één rijstrook om het invoegen te vergemakkelijken. Alle takken van het knooppunt tellen 2×2 rijstroken. Het knooppunt ligt 4 meter beneden zeeniveau, ter hoogte van Almere-Buiten. In het knooppunt staan 5 betonnen olifanten als kunstobject.

Geschiedenis
Op 30 september 1981 opende de eerste rijbaan van de A6 tussen Almere en Lelystad, waarna op 22 juni 1983 de tweede rijbaan opende, en er sprake was van een autosnelweg A6. Lange tijd was niet zeker waar de A27 zou aanlanden op de A6, en begin jaren ’90 was een gelijkvloerse aansluiting ter plaatse van het halfklaverblad met de Tussenring (s104) nog in gesprek. Bij de aanleg van de A27 werd toch besloten tot een volwaardig knooppunt. Op 13 december 1999 de A27 opende de A27 tot aan het knooppunt Almere.

Toekomst
In sommige visies is er sprake van een IJmeerverbinding naar Purmerend, waarvan de A27 mogelijk onderdeel uit zou maken. In het verlengde van het knooppunt Almere is door Almere-Buiten een brede strook vrijgehouden van bebouwing. Tevens zijn er ideeën om de A30 vanuit Barneveld via Nijkerk door te trekken naar Almere. Geen van deze plannen zijn concreet en zijn ook niet op korte termijn te verwachten.

Verkeersintensiteiten
Verkeersintensiteiten 2006, in werkdaggemiddelden;

A6 Almere-Buiten-West – knooppunt Almere: 55.000
A6 knooppunt Almere – Almere-Buiten: 56.600
A27 Almeerderhout – knooppunt Almere: 40.800