Het knooppunt Markiezaat is in 1993 opengesteld, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt ten zuiden van Bergen op Zoom in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A4 de A58.
Over het knooppunt
Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het verdronkenland van het Markiezaat van Bergen op Zoom, waar thans het Markiezaatmeer ligt. Een Markiezaat is een gebied dat werd bestuurd door een markgraaf, ook wel markies genoemd. Normaal wordt hiervoor de naam markizaat gebruikt, maar in het geval van het Markiezaat van Bergen op Zoom wordt "ie" gebruikt in plaats van "i". Het Markiezaat van Bergen op Zoom was een gewest van 1533 tot 1795.
Inrichting
Het knooppunt is vormgegeven als trompetknooppunt waarbij de A58 de doorgaande verbinding vormt vanuit Bergen op Zoom richting Vlissingen. De A4 slaat hier af middels een TOTSO, het deel tussen het knooppunt Zoomland en Markiezaat is dubbelgenummerd A4/A58. Het knooppunt bestaat uit twee aparte kunstwerken, waarbij de relatie vanaf Bergen op Zoom naar Antwerpen van de meest ruime boog gebruik maakt, en de relatie vanaf Antwerpen richting Vlissingen van de lus gebruik maakt. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. Direct ten noorden van het knooppunt loopt de spoorlijn van Vlissingen naar Bergen op Zoom, ten noorden daarvan loopt de N289. Dwars door het knooppunt loopt een hoogspanningsleiding. 300 meter ten westen van het knooppunt ligt de provinciegrens met Zeeland. Ten zuiden van het knooppunt loopt de provinciegrens zelfs tot direct aan de A4. Het knooppunt ligt circa 3 meter boven zeeniveau.
Geschiedenis
In 1966 werd een tracébesluit genomen om de rijksweg 58 aan te leggen vanaf de Noord-Brabants/Zeelandse provinciegrens naar Biezelinge in Zeeland. In 1971 volgde het tracébesluit voor het Noord-Brabantse deel vanaf Korteven (bij Hoogerheide) tot aan de provinciegrens. Op 27 juni 1974 opende de eerste rijbaan tussen Hoogerheide en Rilland, op 16 mei 1975 volgde de tweede rijbaan. Sprake van een knooppunt was er toen nog niet. Midden 1986 werd een tracébesluit genomen om de A4 tussen het knooppunt Markiezaat en de Belgische grens aan te leggen. Dit wegvak opende uiteindelijk op 4 maart 1993, waarmee het knooppunt Markiezaat een feit was.