Het knooppunt Kruisdonk is in 1975 opengesteld, uitgevoerd als splitsing. Het knooppunt ligt ten noorden van Maastricht in de provincie Limburg. Hier kruist de A2 de A79.
Over het knooppunt
Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het landhuis Kruisdonk, dat ten noorden van het knooppunt ligt en als rijksmonument is aangemerkt. Dit landhuis is in 1880 gebouwd en ligt aan de gelijknamige weg Kruisdonk.
Inrichting
Het knooppunt is een reguliere splitsing, waarbij de relatie A2/A79 vanaf Maastricht naar Heerlen en vice versa de doorgaande richting is. Verkeer dat de A2 volgt moet dus afslaan, een zogenaamde TOTSO. Alle verbindingswegen zijn tweestrooks uitgevoerd. Het is op het knooppunt niet mogelijk om vanuit Heerlen richting Geleen te reizen. Er zijn tevens geen nabijgelegen aansluitingen waar men makkelijk gebruik van kan maken, om deze verbinding te volgen moet men door de bebouwde kom van Rothem en Meerssen. Even ten noorden van het knooppunt Kruisdonk kent de A2 een sterke afdaling. Verder naar het oosten kent ook de A79 een lichte helling. De omgeving van het knooppunt is redelijk bebouwd, de voorstad Amby ligt direct ten zuiden van het knooppunt, Rothem ligt ten noordoosten. Ten zuiden van het knooppunt gaat de A2 over in de N2 met de verkeerslichten door Maastricht. Files voor deze verkeerslichten slaan vaak op het knooppunt, en ook regelmatig ervoor, terug. Het knooppunt ligt circa 49 meter boven zeeniveau.
Geschiedenis
Alhoewel de A2/A79 tegenwoordig de doorgaande richting is, is de A2 toch als eerste geopend, op 17 mei 1960 opende de A2 tussen Meerssen en Maastricht. Een jaar eerder was de traverse door Maastricht reeds opengesteld.[1] De A79 opende pas later, in 1967 begonnen de werkzaamheden om de A79 aan te leggen, maar het deel tussen het knooppunt Kruisdonk en Hulsberg opende pas in 1975 voor het verkeer.