Het knooppunt Julianaplein is in 1968 opengesteld, uitgevoerd als een kruispunt met verkeerslichten. Het knooppunt ligt in de stad Groningen, in de provincie Groningen. Hier kruist de N7 de A28.
Over het knooppunt
Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar koningin Juliana der Nederlanden, die tussen 1948 en 1980 koningin was. Het is één van de weinige knooppunten die naar een persoon is genoemd, zoals het knooppunt Coenplein en het knooppunt Prins Clausplein.
Inrichting
Het knooppunt is uitgevoerd als kruispunt met verkeerslichten. De A7 eindigt ten westen van het kruispunt en gaat over in de autoweg N7 door Groningen. De A28 eindigt vanuit het zuiden op het kruispunt. Voor noord-zuidverkeer de stad Groningen in en uit zijn er recenter tunneltjes onder het kruispunt aangelegd. De meeste stromen gaan echter nog via de verkeerslichten. Het kruispunt is vrij fors, de A28 eindigt met 6 opstelstroken op de N7, en ook de N7 telt vanuit het oosten 6 opstelstroken. De N7 telt tot aan de aansluiting met de Hereweg 2x3 rijstroken, daarna 2x2 rijstroken. De A28 gaat over in het Emmaviaduct naar het centrum van Groningen. De omgeving van het knooppunt Julianaplein is sterk bebouwd, daar het midden in de stad Groningen ligt. Het knooppunt ligt circa 1 meter boven zeeniveau.
Geschiedenis
In 1960 opende de rijksweg 7 tussen Hoogkerk en de Paterswoldse weg met één rijbaan. De Paterswoldseweg ligt direct ten westen van het Julianaplein. In 1968 opende het knooppunt Julianaplein als een kruispunt met verkeerslichten. Op 2 december 1968 opende de A28 tussen De Punt en het Julianaplein, onduidelijk is wanneer de delen van de N7 opende. Op 1 januari 1986 ging de N7 over in beheer en onderhoud naar het rijk. Destijds liep de N28 nog door tot aan de Noorderhogebrug aan de noordkant van Groningen. In december 2009 zijn tunnels onder het Julianaplein opengesteld voor verkeer van en naar het centrum vanaf de A28.