Het knooppunt Gouwe is in 1962 opengesteld, uitgevoerd als splitsing. Hier eindigt de A20 op de A12. Het knooppunt is gelegen bij Waddinxveen in de provincie Zuid-Holland.
Over het knooppunt
Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het gekanaliseerde riviertje de Gouwe, dat langs het knooppunt stroomt. Het Gouwe-aquaduct dat direct naast het knooppunt ligt is eveneens vernoemd naar dit riviertje.
Inrichting
Het knooppunt Gouwe vanuit het oosten.Het knooppunt is een standaardsplitsing, waarbij niet alle relaties op het knooppunt mogelijk zijn. Men kan alleen vanuit Den Haag en Rotterdam naar Utrecht en vice versa, het is niet mogelijk om vanaf Rotterdam naar Den Haag te gaan of vice versa. Hiervoor dient men de A13 via Delft te gebruiken, of te keren bij aansluiting Gouda aan de A12. Andere mogelijkheden zijn de N219 of de N456 die de A12 en de A20 met elkaar verbinden. De A20 telt 2x2 rijstroken, de A12 ten westen van het knooppunt 2x2 met plusstroken, en ten oosten van het knooppunt liggen 2x4 rijstroken. De verbindingswegen van en naar de A20 tellen beide 2 rijstroken.
Geschiedenis
De A12 is de oudste snelweg van Nederland. Het deel bij het knooppunt Gouwe is ongeveer 1 jaar jonger dan het oudste deel van de A12. In juni 1938 opende de A12 met 2x2 rijstroken tussen Moordrecht en Gouda, waarbij de rivier de Gouwe middels een beweegbare brug werd gekruist. Het knooppunt tussen de rijkswegen 3 (thans A20) en 12 is direct bij de aanleg van rijksweg 12 aangelegd. Omstreeks 1962 werd de tot dan toe enkelbaans, gelijkvloerse rijksweg 3 tussen Gouda en Nieuwerkerk aan de IJssel opengesteld als autosnelweg. Vanaf 1976 is rijksweg 3 bekend als de A20. Door de verbreding van de A12 tussen Gouda en Utrecht, die eind jaren '70 startte, veranderde er veel. Zo werd de oude basculebrug over de Gouwe vervangen door aanleg van het Gouweaquaduct, dat in 1981 werd opengesteld. Daarbij is het knooppunt ietwat noordwestelijk verplaatst. Op 18 januari 2010 openden de plusstroken tussen Zoetermeer en knooppunt Gouwe.