Het knooppunt Euvelgunne is in 2009 opengesteld, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt aan de oostkant van Groningen in de gelijknamige provincie Groningen, en hier kruist de N7 de N46.
Over het knooppunt
Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar voormalige buurtschap Euvelgunne, tegenwoordig een bedrijventerrein. Hiernaar is ook het zogenaamde Euvelgunnetracé vernoemd, zoals de N7 ook wel heet. Voorheen werd voor dit knooppunt ook wel de naam Driebond gebruikt, zoals het aanliggende bedrijventerrein heet.
Inrichting
Het knooppunt is uitgevoerd als een trompet, waarbij de N46 vanuit het oosten van Groningen naar de N7 richting Winschoten de doorgaande route vormt. De N7 verloopt dus via een TOTSO. De verbindingswegen vanaf Winschoten naar Groningen en vanaf Groningen naar het oosten van Groningen zijn beiden tweestrooks uitgevoerd, vrij opvallend, daar zeker krappe lussen zelden twee rijstroken tellen. Het knooppunt vormt de begrenzing tussen de bebouwing van de stad Groningen en het platteland naar het oosten. De aansluitende N7 en N46 tellen beiden 2x2 rijstroken en zijn ongelijkvloers uitgevoerd. Het is één van de weinige knooppunten waarbij geen enkele tak een autosnelwegstatus heeft.
Geschiedenis
Het knooppunt ontstond in 2009 toen op 1 februari 2009 het nieuwe Euvelgunnetracé opende. Voorheen ging het verkeer over de A7 via de Europaweg, en sloot bij het knooppunt Europaplein aan op de N7. De rest van de route boog toen af als N46 richting Groningen-Oost. Deze bocht is omgebouwd tot knooppunt waarbij ook de rechtdoorrichting veranderd is, de N46 gaat direct over in de N7 richting Winschoten. De A7 begint bij waar het Euvelgunnetracé aansluit op de oude A7. Het deel tussen de N7 en het Europaplein langs de Euroborg is sindsdien geen rijksweg meer, maar hij is nog niet afgebroken.
De oude N46 opende in 1986 tussen het knooppunt Europaplein en het Damsterdiep.