Zoomland

Knooppunt Zoomland
Kruisende wegen
Type trompet

Opengesteld 1974
Het knooppunt Zoomland is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet met een gedeeltelijke aansluiting. Het knooppunt ligt in Bergen op Zoom in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A4 de A58.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar de bossen van Zoomland, die direct ten oosten van het knooppunt liggen. De stad Bergen op Zoom is hier ook naar vernoemd.

Inrichting
Het knooppunt Zoomland vanuit het zuiden.Het knooppunt is vormgegeven als een trompet, waarbij de A4 de doorgaande richting vormt. De A58 voegt hierop in vanuit Roosendaal, zodat een dubbelnummering ontstaat tot het knooppunt Markiezaat. In het knooppunt is ook de aansluiting Bergen op Zoom-Centrum verweven, die echter alleen van en naar Roosendaal te berijden is, vanaf de A4 kan men deze aansluiting niet gebruiken. Alle aansluitende wegvakken tellen 2×2 rijstroken. Direct naast het knooppunt staat de enorme fabriek van sigarettenfabrikant Philip Morris. Naar het westen is de omgeving bebouwd, met woonwijken van Bergen op Zoom. Naar het oosten ligt bosgebied. Het knooppunt ligt circa 9 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
In 1970 opende de rijksweg 4 met één rijbaan vanaf de locatie van het huidige knooppunt Zoomland naar de Antwerpsestraatweg, bij de aansluiting Hoogerheide. In 1973 werd dit deel verbreed naar 2×2 autosnelweg. In 1974 opende de A58 met 2×2 rijstroken vanaf Heerle tot aan de A4, waarmee het knooppunt Zoomland een feit was. Daarbij was de knooppuntconfiguratie destijds anders; de rijksweg 17/58 was doorgaand en de randweg om Bergen op Zoom sloot daar middels een trompet op aan. Omstreeks 1990 opende één rijbaan van de rijksweg 4 vanaf het knooppunt Zoomland naar Bergen op Zoom-Noord, waarmee ook de knooppuntconfiguratie drastisch werd aangepast en de A4 de hoofdrichting werd, waar de A58 vanuit het oosten middels een trompet op aansluit. Op 21 december 2007 opende de A4 als autosnelweg tussen het knooppunt Zoomland en Halsteren.

Toekomst
Er zijn geen plannen om het knooppunt Zoomland, of de aansluitende wegvakken van de A4 en A58 aan te passen.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Bergen op Zoom knooppunt Zoomland 28.300
knooppunt Zoomland Bergen op Zoom 58.900
knooppunt Zoomland Heerle 78.000