Zaarderheiken

Knooppunt Zaarderheiken
Kruisende wegen
Type klaverblad

Opengesteld 1970
Het knooppunt Zaarderheiken is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverblad. Het knooppunt ligt ten noordwesten van Venlo in de provincie Limburg. Hier kruist de A67 de A73.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het park Zaarderheiken, een bosgebied rondom het knooppunt. Aan de noordoostkant van het knooppunt heeft het bos inmiddels plaats gemaakt voor het bedrijvenpark TradePort.

Inrichting
Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad met rangeerbanen voor zowel de A67 als A73. De A73 gaat over de A67 heen, met een parallelstructuur vanaf Grubbenvorst tot Blerick. Ten zuidwesten van het knooppunt kruist de spoorlijn Eindhoven – Venlo zowel de A67 als A73. De directe omgeving van het knooppunt is bos, maar naar het zuidoosten en noordoosten ligt een bedrijvenpark. Ten oosten van het knooppunt ligt de brug over de Maas. Het knooppunt ligt circa 26 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
Reeds in 1956 werd een tracébesluit genomen om de volledige rijksweg 67 aan te leggen vanaf de Belgische naar Duitse grens. Het duurde echter nog tot 17 oktober 1970 voordat het deel rond Venlo tussen Helden en Venlo werd opengesteld, tevens het laatste deel van de A67. Op die dag opende ook de provinciale weg tussen Grubbenvorst en Blerick (thans N273), waarmee het knooppunt werd opengesteld. De A73 werd echter pas van belang in 1996 toen het deel vanaf Venray-Noord naar Grubbenvorst opende, daarvoor was het niet veel meer dan een veredelde afrit naar Grubbenvorst en Blerick.
Er zijn geen concrete plannen om het knooppunt Zaarderheiken of de aansluitende wegvakken aan te passen.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Venlo-8000-9000 knooppunt Zaarderheiken 52.400
knooppunt Zaarderheiken Velden 64.700
Grubbenvorst knooppunt Zaarderheiken 51.700
knooppunt Zaarderheiken Blerick 38.500