Valburg

Knooppunt Valburg
Kruisende wegen
Type klaverblad

Opengesteld 1972
Het knooppunt Valburg is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverblad met rangeerbanen. Hier kruisen de A15 en A50. Het knooppunt ligt ten noordwesten van Nijmegen in de provincie Gelderland.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Valburg, dat ongeveer 1 kilometer ten oosten van het knooppunt ligt. De dorpjes Herveld en Andelst liggen op soortgelijke afstand van het knooppunt.

Inrichting
Het knooppunt Valburg vanuit het zuiden.Het knooppunt is een klassiek voorbeeld van een klaverblad met rangeerbanen. De A50 gaat over de A15 heen. Alle aansluitende wegvakken tellen 2×2 rijstroken, deels met spitsstroken. Door het noordelijk deel van het klaverblad loopt de Betuweroute, een goederenspoorlijn. Alle verbindingswegen in het knooppunt zijn met één rijstrook uitgevoerd, zodat de afslaande capaciteit niet bijzonder groot is. Het zuidelijk deel van het knooppunt kent een aanplanting van bomen. De verdere omgeving bestaat uit weilanden.

Geschiedenis
De geschiedenis van het knooppunt gaat terug tot begin jaren 70, toen op 30 augustus 1972 twee wegvakken werden opgeleverd; de A15 tussen Kesteren en Valburg en de A50 tussen Valburg en knooppunt Grijsoord. De opening van de A50 naar het zuiden was een aantal jaar later vanwege de bouw van de brug bij Ewijk. Dit wegvak opende op 30 juni 1976 voor het verkeer. In 1977 werd het knooppunt als klaverblad opengesteld. Uiteindelijk restte dag nog het wegvak naar het oosten. Dit stuk werd in 1979 opengesteld tussen knooppunt Valburg en knooppunt Ressen en was het knooppunt in alle richtingen opengesteld.

In 1998 werd de spitsstrook tussen het knooppunt Ewijk en knooppunt Valburg geopend. In 2004 opende een spitsstrook tussen de aansluiting Heteren en Valburg. Omstreeks 2006 is het knooppunt aan de noordzijde aangepast in verband met de bouw van de Betuweroute. Maarliefst 6 viaducten moesten hiervoor aangelegd worden. Het knooppunt zelf is niet veranderd, de Betuweroute loopt er onder door.

Toekomst
In het kader van de verbreding van de A50 tussen knooppunt Ewijk en knooppunt Valburg naar 2×4 rijstroken, zal ook het knooppunt Valburg aangepast worden. Verkeer vanaf Eindhoven richting Rotterdam en Nijmegen krijgt een directe verbindingsboog. De noordelijke twee klaverlussen komen daarbij te vervallen. Dit project moet in 2014 gereed zijn.

Tevens wordt de A50 tussen het knooppunt Valburg en knooppunt Grijsoord verbreed naar 2×3 rijstroken. Deze werkzaamheden zijn in 2010 begonnen en moeten in 2011 voltooid zijn. Dit heeft geen direct gevolg voor het knooppunt zelf.

Verkeersintensiteiten
Verkeersintensiteiten 2006, in werkdaggemiddelden;

A15 Andelst – knooppunt Valburg: 58.300
A15 knooppunt Valburg – Elst: 55.600
A50 knooppunt Ewijk – knooppunt Valburg: 101.900
A50 knooppunt Valburg – Heteren: 89.500