Sabina

Knooppunt Sabina
Kruisende wegen
Type trompet

Opengesteld 1972
Het knooppunt Sabina is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt ten noorden van Dinteloord in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A29 (rijksweg 4) de A59.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het Fort Sabina, een fort dat in 1811 gebouwd is aan het Volkerak. Deze naam komt weer van de Sabina-Henricapolder, waar het fort in ligt. Het Fort Sabina ligt circa 2,5 kilometer ten noordwesten van het knooppunt Sabina.

Inrichting
Het knooppunt is vormgegeven als een standaard trompetknooppunt, waarbij de A29 de doorgaande verbinding vormt. Alle aansluitende snelwegdelen tellen 2×2 rijstroken en de verbindingsweg vanuit Rotterdam richting Fijnaart telt 2 rijstroken, alle andere verbindingswegen tellen één rijstrook. Ten noorden van het knooppunt loopt de A59 over de A29, welke dubbelgenummerd zijn tot het knooppunt Hellegatsplein. De directe omgeving van het knooppunt bestaat uit polders, de dichtstbijzijnde kern is Heijningen dat een meter of 600 ten zuiden van het knooppunt ligt. Het knooppunt ligt circa 1 meter beneden zeeniveau. Het knooppunt geldt als één van de rustigste van Nederland met lage verkeersintensiteiten.

Geschiedenis
Op 18 september 1971 opende de A29 tussen Willemstad en het knooppunt Sabina. Twee maand later, op 5 november 1971 opende de A29 tussen het knooppunt Sabina en Dinteloord, destijds als rijksweg 19, tegenwoordig de rijksweg 4 en bewegwijzerd als A29. Een jaar later, op 28 november 1972 opende de A59 tussen het knooppunt Sabina en het knooppunt Noordhoek, waarmee het knooppunt voltooid was.

Het zeer brede talud van de A59 in het knooppunt Sabina verraad dat er mogelijk rekening was gehouden met een doortrekking van de A59 westwaarts. Destijds was de Grevelingenstad gepland, een grote stad, waar de A59 op aan moest sluiten.

Toekomst
Er zijn geen concrete plannen om het knooppunt Sabina of de aansluitende wegvakken aan te passen. Wel wordt tussen 2012 en 2013 de A4 aangelegd tussen Halsteren en Dinteloord, maar dit heeft geen direct gevolg voor het knooppunt.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Willemstad knooppunt Sabina 30.700
knooppunt Sabina Dinteloord 14.300
knooppunt Sabina Fijnaart 26.800