Princeville

Knooppunt Princeville
Kruisende wegen
Type half-stack

Opengesteld 2004
Het knooppunt Princeville is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als half sterknooppunt. Het knooppunt ligt aan de westkant van Breda in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A16 de A58.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het historische hotel Princeville dat direct ten zuidoosten van het knooppunt ligt. Sinds 2006 heeft dit gebouw niet meer de functie van hotel. De wijk Princenhage van Breda is hier ook naar vernoemd, evenals de Princenhagelaan die parallel aan de A16 loopt.

Inrichting
Het knooppunt is een ruim half sterknooppunt, met ruime fly-overs voor het afslaande verkeer. Op het knooppunt is de A16 de doorgaande richting met 2×3 rijstroken. De A58 is vanaf het zuidelijker gelegen knooppunt Galder dubbelgenummerd met de A16 en slaat bij het knooppunt Princeville af naar het westen met 2×2 rijstroken. In het knooppunt is ook de afrit Breda-West verweven, alhoewel deze vanuit het zuiden niet bereikbaar is. De Etttensebaan loopt door het knooppunt en de hogesnelheidslijn van Rotterdam naar Antwerpen loopt direct ten oosten van het knooppunt over een viaduct. Ten oosten van het knooppunt is bebouwing, ten westen bos en weilanden. Het knooppunt ligt circa 1 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
Op 13 juli 1955 opende de A16 vanaf Zevenbergen tot Breda-Princenhage met 2×2 rijstroken. Op 30 december 1971 werd dit deel zuidwaarts verlengd tot aan de Belgische grens. In 1968 opende de 2×2 autoweg tussen Breda en Etten-Leur, die destijds dwars door Etten-Leur liep. Midden 1987 werd een tracĂ©besluit genomen om het knooppunt Princeville aan te leggen. Eind 1999 opende de omlegging van Etten-Leur, waarna op 12 maart 2004 de A58 werd opengesteld tot aan het knooppunt Princeville, waarbij men alleen nog van Rotterdam naar Etten-Leur kon en vice versa. Op 15 maart 2005 werd het knooppunt volledig opengesteld.

Op 14 maart 2004 opende niet alleen het knooppunt Princeville, maar ook de 2×3 rijstroken vanaf het knooppunt Princeville tot aan het knooppunt Galder. Op 5 oktober dat jaar werden ook de 2×3 rijstroken tot aan het knooppunt Klaverpolder opengesteld.

Toekomst
Er zijn geen plannen om het knooppunt Princeville, of de aansluitende wegvakken aan te passen.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Breda-Prinsenbeek knooppunt Princeville 94.800
knooppunt Princeville Rijsbergen 94.800
knooppunt Princeville Breda-West 68.100