Noordhoek

Knooppunt Noordhoek
Kruisende wegen
Type trompet

Opengesteld 1972
Het knooppunt Noordhoek is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt bij Zevenbergen in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A17 de A59.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Noordhoek dat circa 700 meter ten noordwesten van het knooppunt ligt.

Inrichting
Het knooppunt is een voorbeeld van een trompetknooppunt, waarbij de A17 de doorgaande richting is, en de A59 vanaf Zierikzee hierop invoegt richting het knooppunt Klaverpolder. Opvallend is dat door het knooppunt een aantal onderliggende landwegen lopen, waarvan één zelfs met het centrale kunstwerk over de A17 meelift. Tevens loopt door de westkant van het knooppunt een hoogspanningsleiding. Alle verbindingswegen op het knooppunt hebben één rijstrook, alle aansluitende wegvakken van de A17 en A59 tellen 2×2 rijstroken. Het knooppunt ligt circa 2 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
Op 10 december 1962 opende de rijksweg 17 tussen Zevenbergen en Roosendaal met één rijbaan, waarna op 16 december 1968 de tweede rijbaan werd opengesteld vanaf Zevenbergen tot het knooppunt De Stok. In begin 1970 begon de aanleg van de A59 en op 28 november 1972 opende de A59 tussen het knooppunt Sabina en de A17, waarmee het knooppunt Noordhoek vanaf dat moment een feit was. Sindsdien is er niks meer veranderd aan het knooppunt of de aansluitende snelwegen.

Het knooppunt was net als knooppunt Holendrecht voorzien als een vlinderdas, uitgaande van doortrekking van rijksweg 59 richting knooppunt Zonzeel. Om zoveel mogelijk kosten te besparen, is alleen een deel van het centrale kunstwerk aangelegd, en een "provisorium" als trompetknooppunt ontstaan. Na het besluit dat de A59 niet meer wordt aangelegd, en de A59 relatie tussen Zevenbergen en knooppunt Zonzeel via knooppunt Klaverpolder wordt geboden, is uitvoering van dit oorspeonkelijk plan voor knooppunt Noordhoek volledig van de baan.

Toekomst
Gezien het feit dat er geen verkeersproblemen in dit gebied zijn, zijn er ook geen plannen om het knooppunt Noordhoek of de aansluitende snelwegen aan te passen.

Mogelijk waren er vroeger plannen om de A59 rechtstreeks door te trekken naar het knooppunt Zonzeel. Voor zover bekend zijn hiervoor geen concrete besluiten genomen, maar het duurde wel vrij lang voordat het knooppunt Klaverpolder gecompleteerd was en de A59 via dat punt werd geleid.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Zevenbergen knooppunt Noordhoek 46.200
knooppunt Noordhoek Standdaarbuiten 47.400
knooppunt Noordhoek Fijnaart 27.000