Neerbosch

Knooppunt Neerbosch
Kruisende wegen
Type trompet

Opengesteld 1980
Het knooppunt Neerbosch is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt aan de westkant van Nijmegen in de provincie Gelderland. Hier kruist de A73 de rijksweg 783, welk nummer niet bewegwijzerd is en als A73 op de hectometerpaaltjes staat. Aangezien de rijksweg 783 van zichzelf geen aansluitingen heeft, is het knooppunt Neerbosch feitelijk een afrit.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het voormalig dorp (kinderdorp) Neerbosch, dat sinds de 19e eeuw een onderdeel van de stad Nijmegen is. Het is nu een wijk, doorsneden door het Maas-Waalkanaal.

Inrichting
Het knooppunt is vormgegeven als trompetknooppunt, waarbij de A73 – rw783 vanaf het knooppunt Ewijk naar Nijmegen de doorgaande verbinding is. Het verkeer dat de A73 volgt moet afslaan, een zogenaamde TOTSO. Zowel de A73 als de rw 783 tellen 2×2 rijstroken. De boog vanaf Venlo richting Ewijk is met 2 rijstroken uitgevoerd. De omgeving van het knooppunt is omgeven door aangeplante bomen. De Nijmeegse wijk Neerbosch ligt naar het zuidoosten, naar het noorden en westen liggen polders. De plaats Beuningen ligt op korte afstand ten noordwesten van het knooppunt. Het knooppunt Neerbosch ligt circa 12 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
In 1975 werd een tracébesluit genomen om de A73 aan te leggen vanaf het knooppunt Ewijk naar het knooppunt Rijkevoort. In 1980 werd het deel tussen Beuningen en Lindenholt opengesteld.

Toekomst
Er zijn geen concrete plannen om het knooppunt Neerbosch of de A73 aan te passen. De tweede oeververbinding binnen de gemeente Nijmegen gaat geen aansluiting krijgen op de A73, maar mondt uit op een industrieterrein: er komt voorlopig geen doortrekking van de A73 tot aan de A15.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Wijchen knooppunt Neerbosch 50.800
knooppunt Neerbosch Beuningen 66.000
knooppunt Neerbosch Nijmegen 36.200