Julianaplein

Knooppunt Julianaplein
Kruisende wegen
Type kruispunt

Opengesteld 1968
Het knooppunt Julianaplein is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als een kruispunt met verkeerslichten. Het knooppunt ligt in de stad Groningen, in de provincie Groningen. Hier kruist de N7 de A28.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar koningin Juliana der Nederlanden, die tussen 1948 en 1980 koningin was. Het is één van de weinige knooppunten die naar een persoon is genoemd, zoals het knooppunt Coenplein en het knooppunt Prins Clausplein.

Inrichting
Het knooppunt is uitgevoerd als kruispunt met verkeerslichten. De A7 eindigt ten westen van het kruispunt en gaat over in de autoweg N7 door Groningen. De A28 eindigt vanuit het zuiden op het kruispunt. Voor noord-zuidverkeer de stad Groningen in en uit zijn er recenter tunneltjes onder het kruispunt aangelegd. De meeste stromen gaan echter nog via de verkeerslichten. Het kruispunt is vrij fors, de A28 eindigt met 6 opstelstroken op de N7, en ook de N7 telt vanuit het oosten 6 opstelstroken. De N7 telt tot aan de aansluiting met de Hereweg 2×3 rijstroken, daarna 2×2 rijstroken. De A28 gaat over in het Emmaviaduct naar het centrum van Groningen. De omgeving van het knooppunt Julianaplein is sterk bebouwd, daar het midden in de stad Groningen ligt. Het knooppunt ligt circa 1 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
In 1960 opende de rijksweg 7 tussen Hoogkerk en de Paterswoldse weg met één rijbaan. De Paterswoldseweg ligt direct ten westen van het Julianaplein. In 1968 opende het knooppunt Julianaplein als een kruispunt met verkeerslichten. Op 2 december 1968 opende de A28 tussen De Punt en het Julianaplein, onduidelijk is wanneer de delen van de N7 opende. Op 1 januari 1986 ging de N7 over in beheer en onderhoud naar het rijk. Destijds liep de N28 nog door tot aan de Noorderhogebrug aan de noordkant van Groningen. In december 2009 zijn tunnels onder het Julianaplein opengesteld voor verkeer van en naar het centrum vanaf de A28.

Toekomst
Er wordt al jaren gepraat over een oplossing voor de verkeersproblemen op de N7 en het knooppunt Julianaplein. Het deel door Groningen is het drukste punt van de gehele rijksweg 7 met meer dan 80.000 voertuigen per etmaal. Er waren diverse plannen, waarbij een oplossing om de A7 ten zuiden van Groningen langs te leggen met een tunnel onder het Paterswoldermeer het niet haalden vanwege de hoge kosten en het gebrek aan oplossend vermogen, daar het grootste deel van het verkeer op de N7 uit Groningen zelf komt.

Het voorkeursalternatief gaat uit van een verbreding en verdieping van de N7 op het bestaande tracé. Het knooppunt Julianaplein wordt daarbij ongelijkvloers gemaakt en de N7 wordt verbreed naar 2×3 of 2×4 rijstroken. Het deel door Groningen wordt verdiept, maar de A7 gaat met een fly-over over het Julianaplein heen. Tussen het knooppunt Europaplein en het knooppunt Euvelgunne komt de A7 verhoogd te liggen.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Groningen-Zuid knooppunt Julianaplein 57.000
Bedum knooppunt Julianaplein 67.100
knooppunt Julianaplein Groningen-Helpman 79.600