Het Vonderen

Knooppunt Het Vonderen
Kruisende wegen
Type splitsing

Opengesteld 2008
Het knooppunt Het Vonderen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als splitsing. Het knooppunt ligt bij Maasbracht in de provincie Limburg en hier eindigt de A73 op de A2.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar een buurtschap dat Het Vonderen heet. Dat buurtschap stelt niet meer voor dan wat verspreide huizen. Voor de aanleg van de A73 liep de weg "Vonderen" op de plek van het huidige knooppunt, de N295. Voorheen werd ook wel de naam "knooppunt Sint Joost" gebruikt.

Inrichting
Het knooppunt het Vonderen vanuit het noorden.Het knooppunt is een reguliere splitsing waarbij men alleen vanaf Roermond naar Maastricht, en van Eindhoven naar Maastricht en vice versa kan. Voor de verbinding van Roermond naar Eindhoven moet men de zeer nabijgelegen aansluiting Maasbracht gebruiken of via de N280 rijden. De A2 is een snelweg met 2×2 rijstroken, evenals de A73. Op het knooppunt vormt de A2 de doorgaande richting, aangezien deze snelweg het oudste en drukste is. Parallel aan het knooppunt loopt de spoorlijn van Maastricht naar Roermond, en door het knooppunt loopt een hoogspanningsleiding. De directe omgeving van het knooppunt is onbebouwd, alhoewel er wel een aantal dorpjes en plaatsen in de omgeving liggen. Het knooppunt ligt circa 26 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
Op 31 december 1963 opende de A2 tussen Sint Joost en Born voor het verkeer, en op 22 januari 1966 volgde het deel vanaf Grathem naar Sint Joost, waarmee de A2 in de omgeving van het knooppunt met 2×2 rijstroken opengesteld was. Het zou echter meer dan 40 jaar duren voordat er sprake was van een knooppunt. Reeds in 1985 werd een tracébesluit genomen om de A73 aan te leggen op de oostelijke Maasoever vanaf Blerick naar Maasbracht. Het duurde echter nog 18 jaar voordat begonnen werd met de bouw, die in 2003 van start ging. Op 27 november 2007 opende de A73 tussen Herten en Maasbracht, waarna het knooppunt op 16 januari 2008 volledig opengesteld was.

Toekomst
In 2010 wordt er een spitsstrook tussen het knooppunt Het Vonderen en het knooppunt Kerensheide bij Geleen aangelegd. In 2011 moet een spitsstrook volgen in de noordelijke richting, waarna in de spits 3 rijstroken beschikbaar zullen zijn.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Maasbracht Sint Joost 75.600
Sint Joost Echt 73.100