Hellegatsplein

Knooppunt Hellegatsplein
Kruisende wegen
Type half-stack

Opengesteld 1965
Het knooppunt Hellegatsplein is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als aangepast stackknooppunt met een aparte lus. Het knooppunt ligt ten westen van Willemstad in de provincie Zuid-Holland. Hier kruist de A29 (rijksweg 4) de A59 en N59.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het Hellegat, waar de Haringvliet, Hollands Diep en Volkerak samenkomen. Het ligt tussen Goeree-Overflakkee, de Hoekse Waard en de kust van Noord-Brabant.

Inrichting
Het knooppunt is gebouwd op een kunstmatig eiland, met naar het noorden het Haringvliet, naar het oosten het Hollands Diep en naar het zuiden het Volkerak. Het knooppunt is vormgegeven als een half stackknooppunt, met een aparte lus voor verkeer vanuit Willemstad richting Zierikzee. Op het knooppunt is de A29 de doorgaande richting met 2×2 rijstroken, vanuit het westen komt de 1×2 N59, die overgaat in de A59 die met de A29 samenloopt tot het knooppunt Sabina. Naar het noorden ligt de Haringvlietbrug, een smalle 2×2 brug zonder vluchtstroken. Naar het oosten liggen de Volkeraksluizen, waar de A29/A59 overheen gaat. Het kunstmatige eiland zit feitelijk vast aan het eiland Goeree-Overflakkee. Het knooppunt ligt tot 7 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
Reeds op 20 juli 1964 opende de N59 vanaf Oude Tonge tot het Hellegatsplein met één rijbaan. Op die dag opende ook de rijksweg 29 met één rijbaan tot aan Klaaswaal. Op 1 april 1965 volgde de tweede rijbaan, en was er sprake van een rijksweg 19 als autosnelweg (vanaf 1967: A29). Op 17 augustus 1970 opende het deel vanaf het Hellegatsplein tot aan De Ruigenhil als polderdijk, uiteindelijk volgde de snelweg op 2 juli 1976 tussen het knooppunt Hellegatsplein en Willemstad als A29.

De A29 tussen Klaaswaal en Dinteloord is feitelijk onderdeel van rijksweg 4. Het is dus goed mogelijk dat in de toekomst bij openstelling van de A4 zuidelijk van Dinteloord de wegnummering van de kruisende wegen in het Hellegatsplein zal veranderen.

Toekomst
Er zijn geen concrete plannen om het Hellegatsplein aan te passen, of om de N59 te verdubbelen naar 2×2 rijstroken.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Numansdorp knooppunt Hellegatsplein 44.900
knooppunt Hellegatsplein Willemstad 34.100
Achthuizen knooppunt Hellegatsplein 24.100