Heerenveen

Knooppunt Heerenveen
Kruisende wegen
Type klaverblad

Opengesteld 1956
Het knooppunt Heerenveen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverblad. Het knooppunt ligt ten noorden van Heerenveen in de provincie Friesland. Hier kruist de A7 de A32.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt Heerenveen is vernoemd naar de nabijgelegen stad Heerenveen. Samen met het knooppunt Almere, knooppunt Hoogeveen en het knooppunt Gorinchem is het één van de weinige knooppunten die naar een grotere plaats is vernoemd.

Inrichting
Het knooppunt is ingericht als een regulier klaverblad zonder rangeerbanen. Er zijn niet zo heel veel knooppunten van dit type in Nederland vanwege de lage capaciteit van het afslaand verkeer. De A32 gaat hier over de A7 heen, en beide snelwegen tellen 2×2 rijstroken. De A7 kent weefvakken tot aan Heerenveen-West, evenals de A32 tot aan Heerenveen-Centrum. Ten zuiden van het knooppunt is de omgeving bebouwd, naar het oosten ligt een bedrijventerrein. Naar het westen en noorden is de omgeving open met polders. Het knooppunt ligt op ongeveer zeeniveau.

Geschiedenis
Op 11 december 1953 opende het knooppunt Heerenveen als een verkeersplein (rotonde) met 6 afritten, tegelijk met de eerste rijbaan vanaf de Stobbengaasterweg. Op 31 december dat jaar opende de eerste rijbaan van de A32 tot aan Haskerdijken, en op 24 mei 1956 opende de A7 tussen het verkeersplein en Luxwoude, en de rijksweg 32 tot aan Oudeschoot met één rijbaan.

In 1973 startten werkzaamheden om de rijksweg 7 tussen Joure en Heerenveen om te bouwen tot autosnelweg. Op 19 november 1975 waren deze werkzaamheden voltooid. Op 10 juni 1998 werd het knooppunt Heerenveen als klaverblad geopend en op 30 juni 1999 werd het deel tussen Haskerdijken en het knooppunt Heerenveen verbreed naar autosnelweg. Op 6 september 1999 werd het deel tussen knooppunt Heerenveen en Ter Idzard van de A32 opengesteld, waarmee het knooppunt Heerenveen en de aansluitende wegvakken in zijn huidige vorm voltooid waren.

Toekomst
Er zijn geen concrete plannen om de A7, A32 of het knooppunt Heerenveen aan te passen.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Heerenveen-West knooppunt Heerenveen 54.700
knooppunt Heerenveen Tjalleberd 50.300
Heerenveen-Noord knooppunt Heerenveen 27.900
knooppunt Heerenveen Akkrum 28.600