Het knooppunt Zonzeel is in 1987 opengesteld, uitgevoerd als trompetknooppunt. Het knooppunt ligt ten noorden van Breda in de provincie Noord-Brabant. Hier slaat de A59 van de A16 af.
Over het knooppunt
Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar het verdronken dorp Zonzeel dat vroeger ten oosten van het knooppunt bij Wagenberg lag. Veel dingen in de omgeving zijn hiernaar vernoemd, zoals een basisschool in Terheijden, een kwekerij en de Zonzeelseweg. De omgeving heet ook de Zonzeelse polder.
Inrichting
Het knooppunt Zonzeel vanuit het zuiden.Het knooppunt is een regulier trompetknooppunt, waarbij de A16 de hoofdrichting vormt. Door het knooppunt loopt de hogesnelheidslijn van Rotterdam naar Antwerpen, ten zuiden van het knooppunt stroomt de rivier de Mark. Op het knooppunt telt de A16 2x3 rijstroken, de A59 telt 2x2 rijstroken naar het oosten. Het knooppunt is gelegen in polderlandschap, zonder bebouwing in de nabijheid. De dichtstbijzijnde kern is het dorpje Langeweg dat 1,5 kilometer ten westen van het knooppunt ligt. Zonzeel ligt circa 1 meter boven zeeniveau.
Geschiedenis
Op 13 juli 1955 opende de A16 met 2x2 rijstroken tussen Zevenbergen en Breda. In 1969 opende de rijksweg 59 met één rijbaan vanaf Terheijden naar Vlijmen, waarna in 1987 de A59 opende tussen het knooppunt Zonzeel en Terheijden met 2x2 rijstroken. Daarmee was het knooppunt een feit. Eind 1989 werd de rest van de rijksweg 59 tot Sprang-Capelle verbreed naar 2x2 rijstroken.
In augustus 2002 werd de derde rijstrook tussen het knooppunt Zonzeel en Prinsenbeek opgeleverd, maar het duurde nog tot 5 oktober 2004 voordat de 2x3 rijstroken werden opengesteld, in één keer vanaf het knooppunt Klaverpolder tot aan Breda-Noord. In die tijd is ook het knooppunt Zonzeel aangepast op de onderdoorgang van de hogesnelheidslijn door het oostelijke helft van het knooppunt. Daarbij is de in de oorspronkelijke configuratie mogelijke optie voor doortrekking richting knooppunt Noordhoek verdwenen.