Diemen

Knooppunt Diemen
Kruisende wegen
Type trompet

Opengesteld 1982
Het knooppunt Diemen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompetknooppunt. Het knooppunt ligt ten oosten van Amsterdam in de provincie Noord-Holland, waar de A9 aan de A1 begint.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar de nabijgelegen plaats Diemen, tegenwoordig een voorstad van Amsterdam.

Inrichting
Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt waar de A1 de hoofdrichting vormt de A9 begint. De A1 telt 2×3 rijstroken vanuit Amsterdam, wat overgaat in 2×4 rijstroken richting Amersfoort. De A9 is een snelweg met 2×2 rijstroken. Direct ten oosten van het knooppunt Diemen ligt de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, direct ten zuiden van het knooppunt loopt de spoorlijn Amsterdam – Amersfoort over de A9. Het knooppunt is omgeven door onbebouwd gebied, één van de weinige knooppunten in de regio Amsterdam waar dit het geval is. Het knooppunt ligt circa 1 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
De A1 en A9 ten oosten van Amsterdam zijn relatief jong, vergeleken met andere snelwegen in de regio zoals de A2 en A4. Op 15 december 1970 opende de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal waarna op 4 september 1972 de A1 opengesteld werd tussen Diemen en Muiderslot, met 2×2 rijstroken ten westen en 2×3 rijstroken ten oosten van het knooppunt. Op 30 maart 1982 opende de A9 tussen het knooppunt Diemen en het knooppunt Holendrecht. Op 23 mei 1989 werd de A1 vernieuwd opgeleverd met 2×3 rijstroken tussen het knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Diemen. In 1993 werd de A1 tussen knooppunt Diemen en knooppunt Muiderberg omgebouwd naar 3+1+3 rijstroken met een carpoolstrook, die een jaar later werd omgebouwd tot wisselstrook.

Toekomst
Voor de A1 en A9 staan grote veranderingen op til. In het kader van de planstudie Schiphol – Amsterdam – Almere (SAA) worden deze snelwegen gestroomlijnd en verbreed. In 2008 werd duidelijk dat de A6 niet doorgetrokken zou worden vanaf het knooppunt Muiderberg tot aan het knooppunt Holendrecht, waarna gekozen is om de A1 en A9 te verbreden. Hiervoor is begin 2010 het ontwerp-tracébesluit gepubliceerd.

De A1 zal tussen het knooppunt Diemen en knooppunt Muiderberg verbreed worden naar 2×5 rijstroken plus twee wisselstroken, zodat per spitsrichting 7 rijstroken beschikbaar zullen zijn. De A9 wordt verbreed naar 2×5 rijstroken tot aan het knooppunt Holendrecht. De A1 krijgt 2×4 rijstroken tussen het knooppunt Watergraafsmeer en Diemen.

Bij deze verbouwing wordt het knooppunt Diemen drastisch aangepast. Er komt een volledig nieuwe bypass in de zuidkwadrant voor A9-A1 verkeer, dat gestroomlijnd wordt. Deze bypass krijgt 4+3 rijstroken. Het huidige knooppunt Diemen zal dan enkel nog voor verkeer vanaf Watergraafsmeer richting Holendrecht gebruikt worden. Tevens komt er een afrit in het knooppunt naar de Hooiweg.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
Diemen knooppunt Diemen 133.000
knooppunt Diemen Muiden 186.300
knooppunt Diemen Amsterdam-Gaasperplas 77.500