Velsen

Knooppunt Velsen
Kruisende wegen
Type splitsing

Opengesteld 1996
Het knooppunt Velsen is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als splitsing. Het knooppunt ligt ten noorden van Haarlem in de provincie Noord-Holland, waar de A22 van de A9 afsplitst.


Grotere kaart weergeven

Naamgeving
Het knooppunt is vernoemd naar de gemeente Velsen, waaronder ook IJmuiden valt. Er is geen kern die Velsen heet, wel de dorpen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. Oorspronkelijk zou het knooppunt Velserbroek genoemd worden, vanwege de nabije ligging van deze plaats vlakbij het knooppunt. Vanwege de mogelijke verwarring met Velperbroek is hier van afgezien.

Inrichting
Het knooppunt is vormgegeven als een reguliere splitsing, waarbij de A22 van de A9 afsplitst en via IJmuiden naar het knooppunt Beverwijk loopt, waar beide snelwegen weer samen komen. Op het knooppunt is de A9 de doorgaande verbinding, met 2×2 rijstroken. De A22 telt eveneens 2×2 rijstroken. Vanaf het knooppunt Velsen is het niet mogelijk de A208 richting Haarlem op te rijden, men moet keren bij de aansluiting IJmuiden. Ten noorden van het knooppunt Velsen ligt de Wijkertunnel. Op het knooppunt is het niet mogelijk om vanaf IJmuiden richting Alkmaar en vice versa te rijden, maar dit is echter ook geen logische route. Het knooppunt ligt circa 0 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis
Het besluit om de A9 aan te leggen werd reeds in 1958 genomen, toen een tracébesluit werd genomen om de rijksweg 9 aan te leggen vanaf de Velsertunnel tot aan de Schipholweg. In 1960 begonnen de werkzaamheden, die in 1963 echter gestaakt werden vanwege gebrek aan geld. In 1969 begon de bouw van de brug over het Zijkanaal C, en uiteindelijk werd op 11 januari 1974 de rijksweg 9 opengesteld tussen het knooppunt Rottepolderplein en de Velsertunnel.

Dat jaar werd ook het tracé vastgesteld van de rijksweg 16 vanaf het knooppunt Velsen tot Heemskerk. In 1985 werd dit tracé herzien en in 1989 begonnen de werkzaamheden om de Wijkertunnel aan te leggen. Op 11 juli 1996 opende de Wijkertunnel, het knooppunt Velsen en het knooppunt Beverwijk. Vanaf dat moment ging de A9 door de Wijkertunnel en werd het tracé via de Velsertunnel de A22.

In 2010 en 2011 heeft Rijkswaterstaat in beide richtingen een spitsstrook aangelegd tussen het knooppunt Velsen en het knooppunt Badhoevedorp. Dit moet de files op de korte termijn aanpakken. De spitsstroken zijn op 1 maart 2011 opengesteld.

Toekomst
Voor de lange termijn zijn er nog geen concrete plannen om de A9 ten zuiden van het knooppunt Velsen structureel uit te breiden.

Verkeersintensiteiten
Weg van naar int. 2006
knooppunt Rottepolderplein knooppunt Velsen 81.900
knooppunt Velsen Beverwijk 54.300
knooppunt Velsen IJmuiden 30.800